HSP Hoogsensitief

Uit onderzoek blijkt dat 20 procent van de mensen hooggevoelig is. Maar wat is hooggevoeligheid eigenlijk?

Twijfel je of jouw kind hooggevoelig is? In mijn praktijk zie ik vaak kinderen die hooggevoelig zijn. Er zijn veel verschillende kenmerken die per kind weer kunnen verschillen. Herken je jouw kind in onderstaande kenmerken?

  • Kenmerken op lichamelijk gebied: je kind kan geluiden al snel ‘hard’ vinden. Hij of zij kan ge├»rriteerd raken door labeltjes in de kleiding en ‘overdreven’ reageren op pijn.
  • Op emotioneel gebied: je kind maakt zich snel zorgen, heeft behoefte aan rust en moet erg wennen aan nieuwe situaties zoals de vakantie of op schoolkamp gaan. Je kind kan zich goed verplaatsen in anderen en wil liever niet in het middelpunt van de belangstelling staan.
  • Op mentaal gebied: Jouw kind heeft een heel goed geheugen en beschikt over een grote woordenschat. Ook wil hij of zij altijd het ‘waarom’ weten. Je kind stelt diepzinnige vragen waarvan je als ouder denkt: “Daar hoef jij je nog helemaal niet mee bezig te houden.”
  • Op spiritueel gebied: Je kind wil het graag op ‘eigen wijze’ doen en dat lijkt eigenwijs. Hij of zij hecht heel erg veel aan de waarheid en wil leven in liefde en harmonie. Je kind is ook graag buiten en voelt zich heel prettig in de natuur.

Hoogsensitieve kinderen piekeren vaak over van alles. Er kunnen duidelijke overeenkomsten zijn met de stoornissen ADHD, ADD en PDD-NOS, maar hooggevoelige kinderen laten juist kenmerkende verschillen zien.

Alvast meer weten?

Meer lezen over hooggevoeligheid? Gerarda van der Veen beschrijft de kenmerken op een heldere manier in haar boek Wegwijs in Hooggevoeligheid.

 

Vraag een gratis informatief gesprek aan.

Maak nu een afspraak

Mijn werkdagen zijn van dinsdag t/m donderdag en woensdagavond.

Bel: 06-28 14 75 77 of mail:

Aangesloten bij:

Aangesloten bij RBCZ

Copyright © 2021 - Webdesign: StandOut Reclame