Rouwen

Elk kind komt vroeg of laat in aanraking met de dood. Het is niet makkelijk voor ouders om kinderen voor te bereiden op een aankomend verlies of de dood.

‘Denk je dat wij ooit afgelopen zijn, eekhoorn?’ vroeg de mier op een keer. De eekhoorn keek hem verbaasd aan. ‘Nou, zoals een feest afgelopen is,’ zei de mier. ‘Of een reis.’ De eekhoorn kon zich dat niet voorstellen. Maar de mier keek uit het raam naar de verte tussen de bomen en zei’: ‘ik weet het niet, ik weet het niet…’ Er verschenen rimpels in zijn voorhoofd. 

Uit: Toon Tellegen, Maar niet uit het hart. Dierenverhalen over afscheid.

Als een kind te maken heeft met overlijden breekt er een verdrietige tijd aan. Vaak heelt tijd wonden; echter het litteken blijft. Rouwen is hard werken en kost veel energie. Dit gaat vaak gepaard met vermoeidheid. Je kunt heen en weer geslingerd worden in gevoelens van verdriet, gemis, boosheid en het waarom.

Betrek het kind

Op onverwachtse momenten kunnen deze gevoelens de kop weer op steken. Dat is ook mijn persoonlijke ervaring. Het is goed om een kind te betrekken bij het eventuele ziekteproces, het sterven en de uitvaart. Hierdoor kan het rouwproces verzacht worden.

In therapie maak ik gebruik van tekenen, schilderen, kleien en verhalen. Ook heb ik in mijn praktijk spellen die speciaal ontworpen zijn voor gezinnen, voor kinderen, die te maken hebben met aankomend verlies en de dood. Het kan ook zijn dat jullie als ouders dit thema samen met jullie kind(eren) spelenderwijs onder de aandacht willen brengen.

Een goede voorbereiding op afscheid nemen of rouwen kan vaak al een groot verschil maken bij de omgang met de dood.

Afscheid van een huisdier

Het kan ook zijn dat er afscheid genomen moet worden van een huisdier. Het ene kind heeft hier meer moeite mee dan het andere kind. In deze verdrietige tijd is het misschien fijn dat er iemand meeluistert.

Vraag een gratis informatief gesprek aan.

Maak nu een afspraak

Mijn werkdagen zijn van dinsdag t/m donderdag en woensdagavond.

Bel: 06-28 14 75 77 of mail:

Aangesloten bij:

Aangesloten bij RBCZ

Copyright © 2021 - Webdesign: StandOut Reclame