Scheiden

Kinderen die meemaken dat hun ouders scheiden kunnen zichzelf de schuld geven van de ruzies en de scheiding. De eerste twee jaar na de scheiding hebben kinderen het vaak erg moeilijk, maar meestal laten ze dit niet merken.

De volgende ochtend vertelt mama dat papa is weggegaan. ‘Papa is terug naar zijn blauwe wereld. Jij blijft bij mij wonen’, zegt mama. ‘Papa komt je nog wel elke week ophalen. Dan neemt hij je mee naar zijn blauwe wereld.’ En zo vertrekt Kamil uit zijn groene wereld en gaat hij met mama in de gele wereld wonen.

Uit: Kamil de groene kameleon van Daniëlle Steggink. Een prachtig prentenboek waarin de scheidingsthema’s heel mooi worden omschreven.

Jongens en meisjes

Jongens en meisjes reageren vaak verschillend op een scheiding. Jongens zouden bijvoorbeeld lastig gedrag kunnen vertonen. Denk aan dwars doen of boos zijn. Meisjes kunnen last hebben van psychosomatische klachten als buikpijn. Vaak voelen kinderen zich verantwoordelijk voor hun ouders. Het lijken daarom al gauw kleine volwassenen.

Tijdens de therapie praten we over de scheiding en lezen we (prenten-)boeken die over het thema gaan. Het kind mag schilderen en tekenen. Op deze manier komen de scheidingsthema’s: schuldvraag, loyaliteit en bestaansrecht aan bod. In mijn praktijk gebruik ik ook spellen die speciaal ontworpen zijn voor kinderen waarvan de ouders zijn gescheiden. De scheiding, met alle gevoelens die erbij horen krijgt de aandacht.

Een gesprek voor de ouders

Bij een scheiding komen veel vragen naar boven, ook voor de ouders. Want hoe ga je om met je kind tijdens een scheiding? En hoe werkt een gescheiden opvoeding? Om daar over te praten is het mogelijk om een apart gesprek bij mij aan te vragen. Als je een mooi en pakkend boek wilt lezen over scheiden en wat kinderen daarvan meekrijgen dan is het boek van Dominique Prins een echte aanrader: De kinderen? Die merken er niets van.

Vraag een gratis informatief gesprek aan.

Maak nu een afspraak

Mijn werkdagen zijn van dinsdag t/m donderdag en woensdagavond.

Bel: 06-28 14 75 77 of mail:

Aangesloten bij:

Aangesloten bij RBCZ

Copyright © 2021 - Webdesign: StandOut Reclame